Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş: Milyonları bulacağız

Posted by

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, bu branşı ülkede yaygınlaştırmak için çoklu bir planı yürürlüğe koyduklarını anlattı. Buna göre öncelikle genç nesilde tenise olan ilgiyi artırmak gerekiyor. Artan ilgi lisanslı sporcu sayısının artışını beraberinde getirecek. Bir diğer önemli konu organizasyon becerisi. Bu da ülke içerisinde yerel idareler, ülke dışındaysa uluslararası kuruluşlarla yürütülecek iyi ilişkiler sayesinde gerçekleşiyor. Tesisleşme de hem tenise olan ilgiyi artıracak bir faktör hem de artan ilginin sonucunda ortaya çıkan bir zorunluluk… 

Tenise olan ilginin hızla arttığını belirten Cengiz Durmuş, bunu rakamlar vererek gözler önüne serdi. Durmuş, “Sporcu sayımız geçen yıldan bu yana 86 binden 110 bine çıktı. Çok ciddi bir aşama kaydedildi rakamlarda. Erkek ve kadın birlikte lisanslı tenisçi sayımız şu an bu rakama gelmiş durumda. Kadın-erkek sayıları da hemen hemen eşit, birbirine yakın bir seviyede. Cinsiyet eşitliği ilkesine bakıldığı zaman bunu en iyi yapan, uygulamada da en iyi gösteren federasyonlardan birisiyiz. Sporcu sayısında kadın-erkek eşitliği açısından bakıldığında da ülkenin her kesiminde ilgi gören bir branş olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.

Gelinen noktanın yeterli olmadığını ekleyen Durmuş “110 bin rakamı aslında diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda çok az. Kendi ülkemizde değerlendirdiğimizde de biz daha yeni yeni tenisin kendi mahallemizde de oynanabileceğine inanan bir yapıya dönüştük. Gerçekten tenis artık herkesin mahallesinde oynanan bir hale geldiği için lisans sayısı bir anda arttı” diyerek şunları söyledi: “2 binlerden 10 binlerden bir anda 110 binlere yükseldi. Bu açıdan cok ciddi bir fark ama tabii, 90 milyonluk bir ülke için yeterli değil. Bizim milyonları aşan lisanslı tenisçimiz olmalı ve olacak da ilerde. Bizim hedefimiz milyonlar, bu rakamı milyonlara çıkaracağız”

TTF Başkanı şöyle devam etti:

“Bu kısa sürede gerçekleşecek ve bu gerçekleştiğinde genç yetenekli sporcu sayımız da artacak. Rekabet ortamında dünya ve Avrupa’da çok fazla sporcuyla mücadele etme imkanı bulmuş olacağız. Ailelerimiz, kulüplerimiz, sporcularımız uğraş veriyor ama yeterli değil. Çok daha başarılı olabilmek için çok daha fazla sayıda sporcuya ulaşmamız gerekiyor. Lisanslı sporcu sayısını artırmak için öncelikle ilgi ve istek olması gerekiyor. Tenisin keyifli bir branş olduğunu anlattıktan sonra bu sporun ilçelerde ve köylerde oynanabiliyor olmasını sağlamamız gerekir ki, çok doğal bir artış olsun ve her bölgenin yetenekli çocuklarını sisteme dahil edelim. Biz aslında sistemin grand slamlere giden yolunu da kurduk. Yerelden gelen çocuklar daha büyük kentlere uluslararası turnuva oynamaya gelip bu turnuvalarda yer edinebiliyor. Gelecek tenis açısından çok umut verici bir yörüngeye oturdu.”

Zengin sporu olarak nitelendirildiği de olan tenisi ülkenin her bölgesinde var etmeye çalıştıklarının altını çizen Cengiz Durmuş “Doğu ve Güneydoğu’da genç nüfusun çok yoğun olduğu yerlerde bu gençlerimize ulaşma imkanı sağlamamızda yerel yönetimlerle işbirliklerimiz çok önemli. O yüzden bu bölgelerde çok stratejik planlar yapıp, sporcu sayılarını artırmayı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘Ağrı doğudaki lokomotif’

Tenisin doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yayılması açısından lokomotif ilin Ağrı olduğunu söyleyen TTF Başkanı Cengiz Durmuş, “Ağrı doğuda tenisin gelişimi ve yaygınlaşması noktasında bir sembol. Yerel yönetim ve İbrahim Çeçen Üniversitesi ile geçmiş yıllarda çok önemli iş birliklerimiz oldu. Ulusal birçok turnuvanın yanı sıra ITF’in 10 bin ve 25 bin dolar ödüllü turnuvaları ile birlikte 2015’te bir ATP Challenger turnuvasına da ev sahipliği yaptı. Yetkililerle görüştük ve Ağrı’da uluslararası bir turnuva daha düzenlemek konusunda mutabık kaldık” dedi.

 

‘Konteyner kentlerden okullara ve mahalleye’

Cengiz Durmuş, Adıyaman ve Kahramanmaraş gibi depremden etkilenen bölgelerdeki konteyner kentlerde Türkiye Tenis Federasyonu tarafından oluşturulan tenis kortlarındaki etkinliklerin son durumunu anlattı. Durmuş “Buralarda antrenörlerimiz her gün sabahtan gidip akşama kadar konteyner kentlerde çocuklara tenisi öğretiyorlar. Konteyner kentlerde yaptığımız projeler yavaş yavaş normal yaşama da geçiyor. Okul bahçelerinde kortlar yapmaya başlıyoruz. Bu kortları mahallelere ve sitelere aktararak projeyi devam ettireceğiz” dedi.

‘İmkanlar genişledikçe iyi işler artıyor’

Genç tenisçilerin her geçen gün daha iyi dereceler elde etmeye başladığını dile getiren Cengiz Durmuş, “Gençlerimiz çok umut veriyor. Genç yeteneklerimiz Avrupa’da söz sahibi olmaya başladılar. 14 Yaş Altı Milli Takımı’nda Avrupa ikinciliği, 16 yaşta Dünya beşinciliği elde etti takımlarımız. Avrupa kıtası teniste dünya lideri olan kıta” diyerek şöyle devam etti:

“Biz de 90 milyonluk bir ülkenin yetenekli çocuklarıyla, bu genç jenerasyonu doğru bir şekilde yönetebilirsek geleceğin bir numarası, iki numarası bizim çocuklarımız olacak diye çalışmaktayız. Tenis camiası büyük bir camia ve iyi bir aile olduk teniste. Federasyon olarak biz de imkanları sonuna kadar açmaya çalışıyoruz, çünkü bu imkanlar genişledikçe çocuklarımızın iyi işler yaptığını görüyoruz. Türkiye’nin her noktasında tenisin oynanıyor ve ilgi görüyor olması bize bu gücü veriyor.”

‘Hülya Avşar’ın tenise katkısı var’

Tenise ilgisi bilinen ünlü oyuncu Hülya Avşar’ın adıyla İstanbul’da her yıl tenis turnuvası düzenleniyor.

Federasyon başkanı Durmuş bu konuyla ilgili şunları söyledi:

“Hülya Avşar Cup bizim takvimimizde olan, bizim iznimizle olan bir turnuva. Masters düzeyinde bir federasyon turnuvası. Hülya hanımın tenise olan katkısından dolayı kendi ismine o hafta turnuva veriyoruz. Hülya Avşar önemli bir sanatçımız, iyi bir değer. Tenisin tanıtımı açısından çok değerli katkıları oluyor.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir